5 Pași Pentru Reclame Profitabile pe Social Media

Tactici Campanie Plătita Pe Retelele De Socializare - Coperta Postare

Home / Blog / Social / RECLAME SOCIAL MEDIA IN 5 PASI

Când vine vorba de marketing pe rețelele de socializare, există două mari abordări: campania organică și campania plătită (advertoriale).

Deja am discutat despre cum să faci marketing organic (gratis) pe retelele de socializare, iar acum este timpul să învățăm cum să facem marketing plătit pe social media.

Vom discuta puțin despre particularitățile rețelelor de socializare, după care vom vorbi despre cei 5 pași ai unei campanii de succes. Ca de obicei, acest plan nu este ceva bătut în cuie, ci este un ghid care să ajute experții în simplificarea a ceva complex, dar și pentru a fi capabil să măsurăm acțiunile și rezultatele.
Dacă crezi că social media este pentru copii și nu poate aduce beneficii afacerii tale, atunci poate aceste statistici postate pe Baselinker, care spun că în anul 2022, România s-a bucurat de o creștere de +10,8% cu un număr de 13 milioane de utilizatori activi, îți vor schimba părerea.
Cu aceste numere, este ușor de înțeles de ce tot mai multe afaceri, atât mici cât și mari, devin din ce în ce mai active pe rețelele de socializare.
Rețelele de socializare nu sunt concepute pentru afaceri, ci pentru oamenii de zi cu zi. Folosim social media pentru divertisment sau educație și pentru a ne conecta cu prietenii.
Din această cauză, promovarea plătită pe rețelele de socializare are propriile provocări. Utilizatorii nu vor reclame, ci vor mai degrabă să-și vadă de treabă lor când sunt pe social media. Însă companiile precum Facebook trebuie să facă profit, iar astfel putem și noi să profităm.

Pentru campanii plătite de succes pe rețelele de socializare, este necesar un nivel minim de conectare cu audienta ta tinta. Prin distribuirea de conținut și reclame amuzante sau educaționale, îți crești ‘dramatic’ șansele de succes atunci când vine vorba de vânzări și profit pe social media.

Astea fiind spuse, este acum timpul să trecem la cei 5 pași ai unei campanii plătite de succes pe social media. Aceștia sunt pașii despre care vom discuta:

Câteva exemple de obiective pentru campanii plătite în general sunt: creșterea vizibilității și awareness-ului asupra brand-ului, trafic pe site, conversii, generare de leads, etc. Pentru mai multe informații despre cum să setezi obiective, poți citi despre Obiective SMART.

Ca în orice campanie media în care vrei să maximizezi profiturile, nu există o linie dreaptă și sigură de urmat. În funcție de competiție, audiența ta țintă și multe alte variabile, campania ta plătită va fi una destul de unică.

Spre exemplu, vei începe cu două seturi diferite de imagini, ad copies, CTA-uri, și chiar diferite stiluri de limbaj în scrierea reclamei. În funcție de rezultatele în urma rulării a două campanii diferite, vei crea din nou alta campanie și vei testa alte variabile.

Dacă încerci să convingi publicul tău țintă să cumpere de la tine fără să îl cunoști, e ca și cum ai încerca să prinzi pește cu undița când poți foarte bine folosi și plasă.

In acest al doilea pas din structura campaniei tale media, este necesar să îți cunoști foarte bine audiența. Poți afla mai multe aici despre cum să îți cercetezi audiența țintă.

Spre exemplu, dacă audiența ta petrece mai mult timp pe LinkedIn în comparație cu Facebook, atunci asta te va ajuta să aloci o parte din buget și resurse către reclame pe LinkedIn.

De asemenea, poți afla mai multe despre unelte de cercetare a pietei si audientei. Știind audiența cât mai bine, vei fi eficient în orice tip de reclame online în care vrei să investești bani și resurse.

Să zicem că ai identificat două tipuri de audiență țintă împotriva cărora vrei să rulezi reclame:
În acest caz specific, majoritatea ar crea aceeași reclamă, însă pentru o eficiență cât mai mare a campaniei plătite, vei crea două reclame diferite care să rezoneze cu amândouă tipuri de audiență.

Social media este și va rămâne de partea noastră, a oamenilor din marketing. Însă spre deosebire de PPC sau SEO unde targetăm cuvinte cheie în baza intenției utilizatorului, pe rețelele de socializare, așa cum am menționat mai sus, audiența ta nu are o mentalitate de cumpărare.

Tocmai de aceea, acest canal de promovare este de obicei utilizat pentru obiective din partea superioară a funnel-ului de vânzări, în care audiența ta este interesată de ceea ce tu vinzi, dar nu știe încă de existența ta. Cu alte cuvinte, nu au intrat pe social media căutând soluții la problemele lor, ci au intrat pentru divertisment (și să uite de problemele lor).

De menționat este faptul că în general, indicatorii cheie de performanta (KPIs) pentru reclamele pe Facebook nu sunt măsurați în conversii sau vânzări, ci sunt măsurați în brand awareness, interes sau afinitate față de brandul tău.

De la sine înțeles, în acest pas din structura campaniei tale plătite pe social media, este timpul să aloci bugetul pentru canalele de social media relevante și timpul de rulare a campaniei sau, de preferat, a campaniilor.
Multe companii renunță la reclamele pe social media din motivul că nu funcționează. Însă, așa cum am menționat deja de mai multe ori, utilizatorii de pe social media nu au o mentalitate de cumpărare și nu caută soluții la probleme așa cum o fac pe Google, de exemplu.
Ce va face diferența în succesul reclamelor pe social media este creativitatea din spatele reclamei. Oricine poate face o reclamă generică, așa cum vezi zilnic la televizor.
Mai jos voi lista câteva idei despre cum să pui în practică acest concept și să faci reclame creative de succes pe social media.
Însă, o reclamă amuzantă într-un mod creativ va ajunge mult mai departe și va fi memorabilă pentru audiența ta.

Concluzie

Sper că acum ai o idee mai bună despre cum să creezi campanii plătite și reclame de succes pe rețelele de socializare.
Nu este suficient să îți creezi cont, rulezi reclame și faci profit. Este nevoie de o abordare mai finisată și o atenție sporită la detalii mici. Este vorba despre a avea o minte atât analitică cât și una creativă.
Părerea mea este că atâta timp cât ai o mentalitate dispusă să învețe și să eșueze, atunci ești pe calea bună. Însă dacă ești nou în acest domeniu și crezi că vei avea succes din prima, atunci cel mai probabil vei avea o călătorie mai dificilă, deoarece este foarte posibil să eșuezi și să pierzi bani în prima fază.
0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Notificare pentru
guest
0 Comments
Cel mai Vechi
Cel mai Nou Cel mai Votat
Feedback-uri În Linie
Vezi toate comentariile
0
Ce părere ai de acest articol?x
Scroll to Top
SEONEO.RO - logo

Alege directia in care dam START

Un site nou?

Servicii SEO?

Creare Website

iconita serviciu realizare site wordpress

Servicii SEO

iconita servicii SEO Iasi Romania
SEONEO.RO - logo simplu fara tagline

Consultatie gratuita 

creare site wordpress

1. Date de Contact
2. Informatii despre noul site
3. Alte informatii
SEONEO.RO - logo simplu fara tagline

PROGRAMEAZA
CONSULTATIE SEO GRATUITA

1. Date de Contact
2. Informatii despre site-ul tau
3. Alte informatii