Cum Funcționează Google
Crawl, Indexare și Clasare

Deși sunt peste 200 de factori SEO on-page și SEO off-page care influențează clasarea unui site în Google, in aceasta postare voi scrie despre conceptele fundamentale: crawling, indexare și clasarea paginilor web.
- Mergi Direct la:
- Ce înseamnă procesul de Crawling
- Ce este un link intern și link extern
- Sfaturi pentru o indexare rapidă a site-ului tău
- Ce este Indexarea în motoarele de căutare
- Clasarea siteului (Rankarea in Google)
- Conținutul pe site – factor principal de rankare
- Ce sunt backlinks-urile?
- Ce influențează calitatea unui backlink?
- Găsirea și scanarea paginilor web folosind roboții virtuali (web spiders care scanează paginile cu ajutorul hyperlink-urilor – Sau Linkuri De Legătură)
- Stocarea și indexarea acestor pagini alături de alte miliarde de pagini (dacă Google decide că pagina nu e spam, pagină duplicată sau de proastă calitate și fără valoare)
- Clasarea paginilor în funcție de calitatea, dar și cantitatea conținutului și a backlinks-urilor (dar și în funcție de peste cei 200 de factori care influențează cât de bine un site e clasat).
-
Ce înseamnă procesul de Crawling (Scanare site sau pagină web)
- Înainte ca o pagină web să fie stocată alături de alte miliarde de pagini din indexul Google, pagina trebuie scanată de web spiders.
Pe scurt, așa-numiții web spiders, sau gândaci virtuali de la Google, Bing sau alt motor de căutare scanează non-stop mediul online cu scopul de a găsi pagini noi (sau pentru a scana din nou paginile deja existente în index).
Mijlocul principal prin care acești roboți găsesc pagini noi e prin aceste hyperlinks (link-uri de legătură). A
- Procesul e simplu, însă sunt mici nuanțe care cred că merită specificate.
De aceea, o practică benefică SEO atunci când publici pagini noi e să creezi un link intern de pe o pagină veche spre pagina nouă. Astfel crești șansele că acea pagină să fie găsită mai rapid, analizată și clasată de Google.
-
Ce este un link intern și link extern
Un text pe care poți da click și care trimite spre altă pagină pe același site, asta se numește un link intern.
Un link extern este atunci când un link de pe un site trimite utilizatorul spre alt site extern.
Așa cum într-o carte se face referire la o alta secțiune din carte, sau la o altă carte folosind acea steluță* – în mod asemănător, un link intern are rolul de a oferi informații suplimentare cu privire la cuvântul sau ideea menționate.
Pe scurt:
- Link intern = link către o altă pagină de pe același site;
siteultau.com/pagina1/ -> siteultau.com/pagina2/
- Link extern = link de pe site-ul tău spre alt site;
siteultau.com/pagina1/ ->altsite.com/pagina1/
-
Sfaturi pentru a facilita crawling și o indexare rapidă a site-ului tău
Milioane de pagini web sunt zilnic create, și asta scade eficiența „gândacilor web”. Știind ca acești gândaci se bazează pe scanare de clickable links pentru a găsi conținut nou pe orice site, iată ce poți face pentru ca site-ul tău să apară mai repede în Google:
- Link-uiește toate paginile importante ale site-ului pe pagină principală.
- Orice pagină pe site să nu fie la mai mult de 3 click-uri distanță.
- Crează o structură a site-ului cu categorii si subcategorii bine structurate și ușor de scanat pentru cineva care vede site-ul tau pentru prima oară.
- Crează un sitemap xml (o harta simplă a site-ului) iar pentru site-uri mai complexe e o bună practică să creezi si un sitemap de tip HTML care sa îl incluzi in subsolul site-ului.
- Creează cât mai multe legături între paginile de pe site pentru a evita așa-numitele pagini orfane (când nicio altă pagină din site nu face referire la acea pagină).
-
Ce este Indexarea în motoarele de căutare
De îndată ce pagina a fost scanată și nu a declanșat semnale de spam, (precum pagină duplicată sau conținut de calitate proastă), următorul pas este ca pagina să fie indexată.
Pentru o facilitare mai rapidă poți folosi unealta Search Console, unde ceri direct lui Google să îți scaneze pagina pentru indexare.
De asemenea, tot în unealta Search Console ai opțiune specifică pentru a introduce sitemap-ul cu harta tuturor paginilor de pe site-ul tău.
- Cum să verifici dacă pagina sau site-ul tău este indexat în Google?
- Pur și simplu scrie în Google site:siteultau.ro, după cum vezi în imaginea de mai jos.
-
Clasarea site-ului (Rankarea in Google)
Ce a fost mai ușor a trecut. După cum am menționat mai sus, sunt peste 200 de factori care influențează cât de bine este clasat un site in Google; factori care nu sunt niciodată dezvăluiți public de Google.
Mai nou, chiar dacă Google ar vrea să dezvăluie acești factori, nu ar putea ști cu exactitate. Inteligența artificială din spatele algoritmului Google este atât de complexă în prezent încât nici cei care l-au creat nu înțeleg în întregime cum clasifică paginile web în Google.
Nu vom vorbi despre toți cei peste 200 de factori, însă vom vorbi despre factorii principali care au influența cea mai mare în clasarea paginilor în Google:
- Conținutul postat pe site.
- Backlinks.
-
Conținutul pe site – factor principal de rankare în Google
Google se asigură să-ți arate cele mai bune rezultate la căutări pentru a te menține fidel. Dacă cauți „servicii SEO în România” și primești rezultate despre marketing pe social media, s-ar putea să te gândești să folosești Bing.
Google câștigă bani din utilizatori care dau click pe reclamele deasupra rezultatelor organice, așa că dacă nu-ți oferă ce cauți, riscă să-și piardă utilizatorii și, implicit, profitul.
Așa cum este menționat, SEO-ul poate fi influențat de diverse nuanțe și factori, precum autoritatea și vechimea unui site, nivelul de competiție în nișa ta, tipul de cuvânt cheie țintă ales sau chiar locația afacerii tale în cazul SEO-ului local. In continuare vom afla despre cele mai la modă concepte atunci când vine vorba de SEO si Google: User Experience si E-E-A-T.
- User Experience (experiența utilizatorului) este un factor care include mulți alți subfactori, cum ar fi viteza si structura site-ului, timpul petrecut pe site, numărul de pagini vizitate, sau rate de revenire pe site.
- E-E-A-T cuprinde factori precum încrederea în autorul conținutului, autoritatea tematică (sau topical authority), căutări in Google cu numele brand-ului tau, si bineînțeles, backlinks.
-
Ce sunt backlinks-urile?
Backlinks-urile sunt hyperlink-uri de pe alte site-uri externe care conduc către paginile de pe propriul tău site. Dacă pun un link aici către wikipedia.ro – Wikipedia primește acum un backlink de la seoneo.ro.
(Însă ar fi favorabil să am eu un backlink de la Wikipedia, deoarece este un site cu autoritate foarte mare, în timp ce eu sunt un site care nici nu știe sa meargă.)
Google a decis cu mulți ani în urmă că atunci când un site menționează alt site, acest lucru reprezintă un vot de încredere pentru site-ul menționat. De aceea, backlinks-urile au fost și rămân un factor important.
-
3 mari factori care influențează calitatea unui backlink
- Autoritatea site-ului de unde provine backlink-ul – un link de la un site de încredere, precum Wikipedia, are o valoare diferită față de un backlink de la un site nou sau cu puțini vizitatori.
- Relevanța backlink-ului – dacă site-ul startone.ro primește un backlink de la un site de rețete, acest lucru nu este la fel de relevant ca un backlink de la digitalmetrics.ro, spre exemplu.
- Tipul de backlink: nofollow sau dofollow – poți afla mai multe despre diferența dintre backlink-urile dofollow sau nofollow aici.
-
Mai sunt backlinks importante?
Dacă pe acest site am scris în 2023 un articol perfect despre „cum să obții clasarea pe primul loc în Google„, nu aș putea să obțin o clasare mai bună decât un alt site care a scris despre același subiect în 2017.
Vechimea și numărul de backlinks acumulate în acei 3 ani mă depășeau considerabil, iar eu ar fi trebuit să am un număr similar de backlinks pentru a putea concura.
Cu toate acestea, situația s-a schimbat în ultimii 1-3 ani. Google a devenit conștient de această problemă și, din fericire, un site nou, fără backlinks sau cu un număr mic de backlinks, poate obține o clasare mai bună decât un site vechi cu mii de backlinks. Asta dacă Google consideră că site-ul nou oferă răspunsuri mai bune la întrebarea „cum să obții clasarea pe primul loc în Google„.
Concluzie
Găsirea si indexarea paginii se întâmpla relativ rapid. De obicei la mine dureaza o zi după ce dau submit la un articol nou in Google Search Console.
Însă, procesul de clasare/rankare in Google poate dura luni sau chiar ani. În ultima perioadă, algoritmul se mișcă destul de lent în comparație cu acum 2-3 ani. Obținerea unei clasări în primele pagini pe Google necesită multă răbdare, ceea ce e probabil cea mai grea parte a procesului de optimizare SEO in motoarele de căutare.

Implicat in SEO din 2014, in 2022 am creat SEONEO.RO, agentie prin care vreau sa ofer cele mai calitative servicii SEO si creare site-uri din Romania. Poti afla mai multe despre mine pe pagina mea.